Moduuliprojekti

Dan Käyhkö

Palvelinten hallinta

Moduuliprojekti

Tässä tehtävässä oli tarkoituksena tehdä miniprojektina moduuli, jota voi käyttää Saltissa. Omaksi projektikseni päätin tehdä moduulin, joka tekee seuraavat kolme asiaa.

1. Asentaa minioneille GNU Image Manipulation Programin, eli GIMP:in.

2. Luo minioneille uuden hakemiston, jonka nimi on ”tekeleet”.

3. Kopioi masterilta etukäteen GIMP:illä tehdyn tiedoston kaikille minioneille, tuon edellä mainitun hakemiston sisälle.

Aloin tekemään projektiani virtuaalikoneella (VirtualBox) johon asensin Saltilla masterin ja minionin. Ne tehtiin alla olevilla komennoilla. Ne on käyty läpi aiemmissa tehtävissä monta kertaa, joten en käy niitä turhaan tässä sen tarkemmin läpi.

sudo apt-get update

sudo apt-get -y install salt-master salt-minion

hostname -I

sudoedit /etc/salt/minion

sudo systemctl restart salt-minion.service

sudo salt-key -A

Kun masteri ja minioni olivat toiminnassa, aloitin itse moduulin tekemisen. Ensin loin uuden hakemiston nimeltään ”gimp”, jonka sisään rakentaisin moduulin. Se tuli seuraavan kohtaan:

/srv/salt/gimp

Tuon hakemiston sisään tein init.sls tiedoston, joka on se moduuli. Sen lisäksi loin top.sls tiedoston, joka sijaitsee kohdassa /srv/salt/. Alla on kuva sen sisällöstä. Kuten näkyy, se on aika yksinkertainen.

Tästä ei ole paljon sanottavaa.

Kun top.sls tiedosto oli tehty, menin init.sls tiedostoon tekemään itse moduulia. Sen tekeminen kesti muutaman tuntia, mutta alla olevassa kuvassa näkyy lopputulos.

Ensimmäinen oma moduulini. Olen niin ylpeä.

Ylin kohta on se, joka asentaa GIMP:ohjelman minioneille. Toinen luo uuden hakemiston ja kolmas kohta siirtää ennalta tekemäni tiedoston masterilta kaikille minioneille. Alla on kuva tuosta testikuvasta. Se on tehty käyttämällä GIMP:iä.

Tämä on testikuva. Hän ei näytä tyytyväiseltä.

Seuraavaksi oli aika kokeilla moduulia. Jos se toimii, minionin pitäisi asentaa GIMP koneelle, luoda tuo uusi hakemisto ja tehdä sen sisälle kopio tuosta testikuvasta, jonka olin tehnyt.

Kun kokeilin moduulia ensimmäisen kerran, tuli vastaan ongelma. Moduuli teki kaiken mitä piti, mutta ei pistänyt testikuvaani vastaluotuun kansioon. Tutkittuani hieman moduulia, huomasin että olin tehnyt sen sisällä pienen kirjoitusvirheen. Yhdestä kohdasta puuttui yksi piste. Joten menin lisäämään sen ja kokeilin sitten uudestaan.

Tällä kertaa kaikki meni kuten piti.

1. Minioni asensi GIMP:in ja se ilmestyi Xubuntun valikkoon, josta sen pystyi klikkaamalla käynnistämään. Alla kuva siitä, kun se menee päälle ensimmäistä kertaa.

GIMP asentuu.

2. Uusi hakemistoni, ”tekeleet”, oli ilmestynyt ja juuri sinne missä moduulissa oli määritelty.

Siellä se on. Mihin tuon kansion pisti ei ollut minulle yhtä tärkeää kuin se, että se onnistui.

3. Kun katsoin kansion sisälle, testikuvani oli ilmestynyt sinne niin kuin pitikin.

Testikuva on siellä missä pitääkin.

Eli kaikki kolme moduulini tehtävää oli toteutunut oikein, eli se toimii juuri niin kuin olin suunnitellutkin.

Muuta sanottavaa siitä ei oikeastaan ole. Mainitsen vain sen, että sen tekeminen oli mielenkiintoisin osa koko Palvelinten hallinta kurssia, ja mielestäni opin sitä tehdessäni paljon uutta.

Create your website at WordPress.com
Aloitus
%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close